Výsledek obrázku pro formaggio ubriaco

Ubriaco - nebo "Formaio embriago" sýr v místním dialektu - dluží jeho jméno skutečnosti, že místní sýraři používali marc chránit kůru sýra od parazitů a bakterií, zatímco přináší nenapodobitelnou chuť. Ponořením tvarů do vlhkých marků bylo možné zaručit příjemnou aromatizaci nejvíce povrchní části kůry, ale především částečnou hydroizolaci díky vytvoření "voskového" filmu, který chrání kůru před útokem roztočů. Vzhledem k oblasti, ve které tento zvyk vznikl, prvními použitými sýry byly Marsure, Fagagna, Montasio a další početné Latteria friulani; také první typy použitých plátků jsou spojeny s územím, jako je Raboso, Merlot nebo Cabernet Franc, s následným purpurovým zbarvením sýrové kůry. Dnes je tento druh produktu získáván z vybraných a ochucených sýrů, které jsou namočené v čerstvých plátcích Cabernet, Merlot a Raboso di Soave nebo Durello, právě vysušené, skladované při 18-20 ° C a nepřetržitě stříkané víně lisovaným na 35-50 hodin; Musí uvolnit barvu taninu v kůře podle listu: "bílá" pro hrozny Soave nebo Durello vína, "červené" pro Cabernet, Merlot, Raboso. Ubriaco, získané zpracováním kravského mléka pocházejícího ze dvou dojení, je polotvrdý sýr. Tvar je kulatý až plochý, s průměrem asi 25-28 cm a tloušťkou asi 8-10 cm; hmotnost forem je přibližně 5 kilogramů; těstoviny s malými otvory jsou bílé a kompaktní, s vůní mléka a vína. Charakteristická plná chuť, aromatická, pikantní a sladká současně, se mísí s voňavými vůněmi a vinným nádechem.

Podkategorie